18 Temmuz 2016 Pazartesi

Ev Alım Satımda Yeni Dönem Yolda!

Gayrimenkul alım satımı sırasında ortaya çıkan abartı fiyatlara
yeni düzenlemeler geliyor.



Yeni dönemde 200 bin liralık bir ev, düşük harç ödenmesi için 80 bin lira gösterilemeyecek.

Tapuda düşük harç ödeme sorununu bitirecek adım atılıyor. Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gayrimenkul alım satımlarında tartışma konusu olan değerleme sorununu çözüme kavuşturuyor. Buna göre her şehrin ve ilçenin konut değerleri yeniden belirlenecek. Belediyelerdeki rayiç bedel yerine güncel verilerin yer aldığı konut ve arsa değerleri sisteme girilecek.

Değerleme haritasının tam olarak devreye alınmasıyla birlikte tapudaki harç oranlarının da düşürülmesi konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir gündemde olan çalışmayı yeniden ele aldığı belirtiliyor. Üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, gayrimenkul değerinin uluslararası kriterlere göre belirleneceğini söyledi. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Değerlemede, hastane, okul, metro, alışveriş merkezi gibi yerlere uzaklık göz önünde bulundurulacak. Evin ana cadde üzerinde olup olmadığı, kat izni ve ilave imar hakkı gibi tüm verilerde gayrimenkulün değeri belirlenirken göz önünde bulundurulacak.

AB’DE UYGULANIYOR

Yeni dönemde 200 bin liralık bir evin düşük harç ödenmesi için tapuda 80 bin lira olarak gösterilmesinin önüne geçilecek. Yine 100 bin liralık bir evin değeri konut kredisini daha fazla almak için 150 bin lira olarak da gösterilemeyecek. Ortaya konulacak değerler sayesinde hem bakanlık hem de vatandaşın müteahhitlerle yaptığı pazarlıkta da elinin güçleneceği belirtiliyor. Maliye’nin yanı sıra çalışmalarda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile belediyelerde aktif olarak rol alacak. Geçmişte Dünya Bankası ile bu kapsamda bir çalışma yapılmıştı. Çalışma kapsamında ev ve arazinin alım satımının 50 parametreli bir değerleme sistemine göre yapılması üzerinde durulmuştu.

Gayrimenkul değerlerine belirli bir standart getirmesine yönelik üzerinde çalışılan sistem Avrupa’nın farklı ülkelerinde de uygulanıyor. Türkiye’de 8 yıl önce gündeme gelmesine rağmen sonrasında fazlaca adım atılmamıştı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında 13 Ağustos 2008’de konuyla ilgili protokol imzalanmıştı. Projenin amaçları arasında mülkiyet verilerinin yanında mekansal bilgilerin ve değer verilerinin uluslararası standartlarda tutulmasının sağlanması da yer alıyor.

METRO VE HASTANEYE UZAKLIK ÖNEMLİ

Gayrimenkul alım satımlarında tartışma konusu olan değerleme sorunu yeni sistem ile birlikte önümüzdeki dönemde çözüme kavuşturulmuş olacak. Konut ve arsa almak isteyenler için banka, belediye, emlak şirketleri ve farklı kurumlar tarafından yapılan değerlere standart getirilmiş olacak. Değerlemede, Hastane, okul ve metroya uzaklık fiyatın belirlenmesinde önemli hale gelecek. Maliye Bakanlığı’nın gayrimenkul değerleme sistemine yönelik çalışmayı yeniden gündeme aldığını belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi değerleme haritası ile düşük vergi ve harç ödemek için emlak değeri ile bankadaki rayiç bedel arasındaki yüksek fiyat farkının olmayacağını söyledi. Kamulaştırmada da bu veriler kullanılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate