6 Nisan 2016 Çarşamba

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Konut Kredisi Nasıl Alınır? Konut almak için bankadan kredi nasıl
alınır, Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli?



Ev almaya karar verdikten sonra konut kredileri için detaylı bir araştırma yapılmalı, aranan şartlar ve prosedürlerle ilgili bilgi edinilmelidir. Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmelidir, hangi yollar izlenmelidir?

Her bankanın ya da kredi veren kuruluşların kredi verme koşulları birbirinden farklılık gösterir. Kredi çeşitlerinden biri olan konut kredisinde de durum farklı değildir. Bir ev almaya kara verdiniz ve bankalardan kredi almak için bilgi almak istiyorsunuz. Bu aşamada her bankanın kredi koşullarının birbirine göre farklılık gösterdiğinin fark edeceksiniz. Bankalar kredi verirken olası bir ödeme sorununa karşı önlem amacıyla farklı risk hesaplamaları yapar. Bu risk hesaplamalarında ise bazı ortak konu başlıkları göze çarpar.

Bunlardan bir tanesi kredi başvurusu yapan kişini kredi notudur. Kişinin kredi notunu ne belirler? Kişinin kredi notu, üzerinde aşırı bir miktarda borç olup olmaması, mevcut borç ve taksitlerini düzenli olarak ödüyor mu?,takibe giren borcu var mı, batık borcu, karşılıksız çeki var mı? gibi durumlara göre belirlenir. Bankaların kredi başvurusu yapıldığında incelediği ilk şart kredi notudur. Bir diğer konu başlığımız ise kredi başvurusu yapan kişinin net geliridir. Banka için risk faktöründe kişinin net geliri çok önemlidir. Bu yüzden banka kişinin sabit harcamalarını (fatura, kredi kartları, kira vb.), kişinin maaşını, yalnız yaşamıyorsa eve giren ve harcanan net miktarları sorgulayarak riskli bir durum doğup doğamayacağını araştırır. Bunlara ek olarak peşinat ve taşınmaz malın özellikleri gelir.

Peşinat, bankanın sizden konut kredisini verme aşamasına geldiğinde, krediyi kullanacağınız taşınmaz için belli bir miktarını yatırmanızı istediği bedeldir. Peşinat oranı her bankaya göre değişiklik gösterebilir. Son olarak banka bir ekpertis görevlendirerek kişinin kredi ile almak istediği konut için bir değer araştırması yapar. Olası bir ödenmeme durumunda banka için konutun satılabilir olması banka içinde riski azaltacaktır. Ekspertizin verdiği rapor doğrultusunda bankanın belirlediği faiz oranına göre kişiye verebileceği kredi miktarı belirlenir ve ödeme programı kişiyle birlikte hazırlanır.

Her bankanın aradığı şartlar, istediği peşinat ve faiz oranları değişiklik gösterebilir. Bu yüzden doğru adımı atmadan önce iyi bir araştırma yapılması çok önemlidir. ()

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate