26 Nisan 2016 Salı

Apple Otomotiv sektörüne giriyor

Apple teknoloji devi alanını genişletiyor mu? Ford'un CEO'su Mark
Fields "Varsayımımız Apple'ın araba üreteceği yönünde" dedi.



Şirketin üst düzey yönetimi, gelecekteki rakiplerinin General Motors ya da Chrysler olmayacağı varsayımında bulunuyor ve yeni rakiplerin Google ya da Apple olarak görüyor.

Ford'un CEO'su Mark Fields "Varsayımımız Apple'ın araba üreteceği yönünde" dedi. Fields "Bu bize tek bir ürün üstünde değil müşterinin ürünle ve hizmetle ilgili tüm deneyimine de odaklanmamız için gerekli teşviği sağlıyor" dedi. Odaklanma Ford Şirketi'nin Silikon Vadisi'ndeki yeni tekonoloji işinde sürücüsüz arabalar üstündeki çalışma anlamına geliyor. Ford teknoloji şirketleriyle ortaklık kurup insanların araçlarıyla kurdukları iletişimi de araştırıyor. Geçen hafta Apple, Aston Martin'in baş mühendisi ve Tesla Motors'un araç mühendisliği eski başkan yardımcısı Chris Porritt'i işe almıştı. Porritt'in Apple'ın araba projesi Titan üstünde çalışacağı düşünülüyor.

"Araba değil hareketlilik piyasası"
Google'un sürücüsüz araçlarının yanısıra teknoloji şirketleri "hareketliliğin" gelecekteki pazar değerini anlamış görünüyor. Geleneksel araba pazarının yıllık küresel cirosu 2.31 trilyon dolar civarında. Buna taksi, ortak araba, Über taksi, bisiklet, otobüs gibi diğer karayolu ulaşımı eklenince piyasa değeri 5.49 trilyon dolara çıkıyor. Fields şirketine en büyük tehdidin General Motors mu yoksa Google mu olduğu sorusuna şu yanıtı veriyor: "İşimizde bildiğimiz ve saygı duyduğumuz pek çok geleneksel rakip var. Bir de geleneksel olmayan ama otomobil endüstrisiyle ilgilenen ve piyasaya bakıp "biz de bundan bir parça koparabiliriz" diyen pek çok yeni rakip de var". Fields ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Palo Alto kentinde büyük bir araştırma ve buluş merkezi kurduklarını ve bu çevrede işbirliği yapacaklarını da söyledi. Ancak Ford Google'un araçlarını "sözleşmeli imal" etmeyeceklerini söylüyor. Ancak Google ya da başka teknoloji şirketleriyle ortak projeler üretmeye açıklar. Ford sürücüsüz araçların 2020 sonunda satışa sunulacağını belirtti.

"Otomobil endüstrisi büyümeyi sürdürecek" "Level 4" ismi verilen bu arabalar bilgisayarlar tarafından hazırlanan haritalara göre önceden belirlenmiş alanlarda kendi başlarına gidebilecek. "Level 5" arabaları ise aracı sürücüden devralarak nerede olursa olsun yolcuları eve taşıyabilecek. Fields ayrıca otomobil sektörünün doygunluğa eriştiğini de düşünmüyor. "Küresel otomobil endüstrisi büyümeye devam edecek çünkü önümüzdeki 15 yıl içinde küresel orta sınıf iki katına çıkacak" diyor. Ford araçların yoğun olduğu şehirlerde bisiklet işine de giriyor. Ford için "hareketlilik" araba üretmekten daha önemli.(AJANSLAR)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate