8 Mart 2016 Salı

Boş Yere Emlak Vergisi Ödemeyin!

Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'tan 31 Mayıs'a kadar
ödeniyor.



Buna göre, mükelleflerin ilk taksit ödemeleri için 3 aylık bir süresi bulunuyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, emlak vergisini 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olanların, ev hanımlarının, gazilerin, işsizlerin, dulların, yetimlerin ve emeklilerin ödemeyebileceğini söyledi. Gündüz, ödenen fazla vergilerin ise geriye dönük son 5 yıl için tahsil edilebildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili bilgi veren AG Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) Ahmet Gündüz, mükelleflerin, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye ödeme yapabildiğini, ödenmeyen vergiler için ise her ay yüzde 1.4 gecikme cezası verildiğini belirtti. YMM Ahmet Gündüz, birçok vatandaşın devletin kendilerine sunduğu olanaktan haberdar olmadığını belirterek “Emlak Vergisi Kanununa göre, tek bir evi olup, geliri olmayan kişiler, belirli şartları taşıyorlar ise emlak vergisinden muaftır” dedi. YMM Ahmet Gündüz, geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından alanların da kanun gereği vergiden muaf olduğunu ifade etti. Bunun dışında geliri olup da 2014 yılı itibariyle bu geliri 26 bin TL’yi aşmayanlar, kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmayanlar, bir başka meskende hisse sahibi olmayanların da vergiden muaf olduğunu hatırlatan Gündüz, gayrimenkulün satıldığı yıla ait verginin satana, takip eden yılların vergisinin ise alana ait olduğunu, lakin satış işleminin yılın sonuna kadar belediyeye kaydettirilmesi gerektiğini belirtti.

“DİLEKÇEYİ VERMEYEN, VERGİYİ VERİR”
YMM Ahmet Gündüz, vatandaşın olanaklardan habersiz olması, bazı belediyelerin bu konuda vatandaşı uyarmaması, ya da vatandaşın dilekçe vermemesi sebebiyle hak mağduriyetleri yaşandığını söyledi. Gündüz, açıklamasında, “Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul, yetimler ve emekliler emlak verisinden muaf olabilirler. Ancak bu kişiler meskenin bağlı bulunduğu belediyeye bir dilekçe müracaat etmelidir. Aksi halde bu olanaktan faydalanmak mümkün değildir” dedi.

FAZLA ÖDEDİĞİNİZ VERGİLER GERİ ALABİLİRSİNİZ
YMM Ahmet Gündüz, bu şartları taşıyan emlak vergisi mükelleflerinin, geçmişte fazladan ödedikleri emlak vergilerini de geri isteyebileceklerini belirtti. Gündüz, değerlendirmesinde, “Bu durumda olan emlak sahipleri, ilgili belediyeye muaf olduklarını yazılı bir dilekçe ile bildirmelidir. İade talepleri geriye dönük 5 yıl süre için yapılabilecektir. İçinde bulunduğumuz yılı baz aldığımızda 2011 yılından bugüne kadar fazla ödenen vergilerin iadesi talep edilebilir. Belediyeler, Emlak Vergisi Kanunu kapsamında bu parayı iade etmek zorundadır” dedi. (iha)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate