16 Şubat 2016 Salı

Otomotiv'de Dev İstihdam!

5 Bin Kişiye Yeni İş Umudu! Otomotiv'de Dev İstihdam! 5 Bin
Kişiyi İşe Alacaklar!



Otomotiv sektöründe yeni model ve kapasite yatırımıyla istihdamda büyük bir artış olması bekleniyor. Otomotiv sektörüyle ilgilenen firmalar bu yıl çalışan sayısına 5 bin kişi daha eklemeyi düşünüyor. Bu haber işsizlik oranının giderek yüksekliği ülkemiz gençlerine bir umut olacak. İşte istihdam sağlayacağı düşünülen haberin detayı...Otomotiv sektöründe yeni model ve kapasite yatırımlarıyla birlikte istihdamda da artış yaşanıyor. 2016'da çalışan sayısının en az 5 bin kişi daha artması bekleniyor. Böylece 2015'te 50 binle rekor seviyeye çıkan istihdam, yıl sonunda 55 bine ulaşacak.

MERCEDES BENZ

En yeni istihdam haberi Alman Mercedes-Benz ile Japon Toyota'dan geldi. Mercedes-Benz 113 milyon euro yatırımla Aksaray Kamyon Fabrikası'nın kapasitesini ikiye katlayacak. Kapasite 17 bin adetten 34 bine yükselecek. 3 vardiya üretime hazırlanan fabrikada çalışan sayısı ise bin 200 kişi yükselecek. Toplam istihdam 3 bin kişiye çıkacak.

TOYOTA

Japon otomotiv devi Toyota ise 450 milyon dolarlık yatırımla yeni C Crossover modelini Sakarya'daki tesislerinde üretecek. Fabrikanın kapasitesi 150 bin adetten 280 bin adede çıkacak. Markanın c segmentindeki yeni crossover modelinin dünyadaki tek üretim merkezi Türkiye olacak. 2016 sonunda 3 vardiya üretime başlayacak olan Toyota, bin kişiyi işe alacak. Fabrikadaki beyaz yakalı ve mavi yakalı sayısı yaklaşık 4 bin kişiye ulaşacak.

FİAT VE HONDA

Egea sedan modelinin ardından ailenin diğer üyeleri hatchback ve stationwagon modellerini üretmeye hazırlanan Tofaş, yaklaşık 2 bin kişiyi işe alacak. Böylece toplam istihdam 8 bin 500'ün üzerine çıkacak. Japon Honda'da 2016'da en az 400 kişiyi istihdam edecek. Şekerpınar tesislerinde Civic sedan modelinin yeni versiyonunu üretmeye hazırlanan Honda'nın toplam istihdamı böylece bin 200 kişiye yükselecek.

500 BİN KİŞİYE ULAŞIYOR

Sektörde istihdam da son yapılan yatırımlarla rekor seviyede arttı. 2000'de 31 bin olan istihdam 2007'de 46 bine çıktı. Daha sonraki yıllarda istihdamda düşüş yaşanırken, 2011'den sonra yeniden artış görüldü. 2011'de 44 bin adede çıkan istihdam, 2015'te 49 bin 600 kişiye yükseldi. Otomotivin dolaylı olarak sebep olduğu istihdam ise 500 bine yükseldi. Çalışanların aileleri de hesaba katıldığında otomotiv sektörü 2 milyon kişiye ekmek sağlıyor.

DÜNYADA 50 MİLYON KİŞİ ÇALIŞIYOR

Dünya çapında 90 milyon araç üreten otomotiv endüstrisi yarattığı 2 trilyon dolarlık ekonomi ve 50 milyondan fazla kişiye sunduğu iş imkanı ile günümüzün en önemli iş kollarından biri. Durum Türkiye'de de farklı değil. Otomotiv gençlere önemli kariyer fırsatları sunuyor. Fabrikadaki mühendislerden, bayideki satış elemanlarına, distribütörlerdeki ithalat uzmanlarından yan sanayi firmalarında çalışan işçilere kadar otomotivin her alanında nitelikli elemanlara olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt üretiminin yaklaşık % 70 ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir.

Uzay-havacılık sanayiinden sonraki en karmaşık teknoloji gerektiren otomotiv sanayii, başlıca önemli mühendislik alanlarını içeren multi-disipliner bir teknoloji gerektirir. Motorlu taşıt aracı; niteliği, malzeme yapısı, prosesi, teknolojisi ve üretim yeri farklı olan 5,000 dolayında parçanın, ortak kalite yönetimi ve verimlilik anlayışı ile üretimi ve bir araya getirilmesi ile ortaya çıkar. Bir motorlu aracın üretimi ve trafiğe çıkabilmesi için güvenlik, trafik ve çevre ile ilgili 50 dolayında küresel teknik mevzuata uyumu ve bunun belgelendirilmesi zorunludur. Bu mevzuat teknolojideki gelişmelere bağlı olarak sürekli yenilenmektedir. Özellikle çevre ile ilgili yeni mevzuat hazırlıkları sektörü büyük baskı altında tutmaktadır. Pazardaki yoğun rekabet nedeni ile müşteri tatmini ancak teknolojik gelişme ile sağlanmaktadır. Bu nedenle sektörde, yoğun Ar-Ge ve sürekli gelişme esastır. Otomotiv sektörü kendisi dışında, hammadde ve yan sanayi ile otomotiv ürünlerinin tüketiciye ulaşmasını sağlayan ve bunu destekleyen pazarlama, bayi, servis, akaryakıt, finans ve sigorta sektörlerinde geniş iş hacmi ve istihdam yaratmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate