4 Kasım 2015 Çarşamba

Volkswagen'den ikinci ihlal

EPA, Volkswagen'in Temiz Hava Yasası'nı 3 litrelik dizel motorlu
araçlarda da ihlal ettiğini duyurdu.



ABD Çevre Koruma Ajansı, (EPA) Volkswagen'in Temiz Hava Yasası'nı ikinci kez ihlal ettiğini açıkladı.

EPA'dan yapılan yazılı açıklamada, Volkswagen'in emisyon skandalına ilişkin soruşturmanın, 3 litre dizel motorlu Porsche ve Audi marka sportif arazi araçları (SUV) kapsayacak şekilde genişletildiği bildirildi.

EPA'ya göre, Alman otomobil üreticisi Volkswagen, egzoz sistemini olduğundan daha temiz gösteren yazılıma ek olarak, 2014-2016 arasında üretilen 3 litre dizel motorlu Porche ve Audi SUV araçlara, emisyon sistemlerinin test yapılmayan zamanlarda kapatılmasını sağlayan bir cihaz yerleştirdi.

Söz konusu cihazın bulunduğu 10 bin civarındaki araçların emisyon salınımının, EPA standartlarının 9 kat üzerine olduğu belirtilen açıklamada, etkilenen dizel araçların 2014 model Touareg, 2015 model Porsche Cayenne, 2016 model A6 Quattro, A8, A8L ve Q5 olduğu kaydedildi.

EPA yekilisi Cynthia Giles, Volkswagen'in ABD kanunlarını bir kez daha ihlal ettiğine işaret ederek, "Volkswagen, temiz havanın tüm Amerikalılar için korunmasını amaçlayan yasaya uyma yükümlülüğünde bir kez daha başarısız oldu. Tüm firmalar aynı kurallara göre işlemeli. EPA, eyalet ve federal kurumlarla birlikte, Temiz Hava Yasası'nı korumak ve şirketlerin sorumlu davranmalarını sağlamak için bu önemli sorunları soruşturmaya devam edecek" dedi.

EPA, 18 Eylül'de Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı araçlarda yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı.

Bunun ardından Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımla donatıldığını kabul etmiş ve zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Volkswagen şirketi, 78 yıllık tarihindeki bu en büyük skandalın ardından yürüttüğü iç soruşturmada 10 üst düzey yöneticisinin işine son verirken, firmanın CEO'su Martin Winterkorn da istifa etmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate