28 Kasım 2015 Cumartesi

Volkswagen milyonlarca aracı geri çağıracak

Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) skandalında emisyon
değerleriyle maniple edilen araçların geri çağırılacağı gün belli oldu.



Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi (KBA), VW’nin 1,6 ve 2,0 litrelik dizel motorlu 8,2 milyon aracın, yeniden modelleme için sunduğu planını kabul etti. KBA, dün yaptığı açıklamada, VW’nin Avrupa’da emisyon skandalından etkilenen 8,2 milyon aracın ocaktan itibaren geri çağırmaya başlayacağını duyurdu. Buna göre 1,6 litrelik EA 189 versiyonlu dizel motorlu araçlarda yazılım ve donanımların güncellemesi beklenirken, 2 litrelik motorlu araçlar da ise sadece yazılım güncellenecek.

Duisburg-Essen Üniversitesi Profesörü ve otomobil uzmanı Ferdinand Dudenhöffer, VW’nin 8,2 milyon hile yapılmış aracın tamir edilmesi için 500 milyon Euro harcayacağını tahmin ediyor. Bu hesaba göre otomotiv devi, her araç başı sadece 61 Euro masraf etmiş olacak. Alman Haber Ajansı’na konuşan Dudenhöffer, bu durumun VW’yi daha çabuk sağlam bir mali yapıya dönmesini sağlayacağını bildirdi. Ancak Dudenhöffer’e göre mali risklerin en büyük kısmıyla, VW hileli yazılımı içeren 3 litrelik dizel motorlu 420 bin aracın bulunduğu Amerika’da karşı karşıya kalacak.

MALİYETLER İÇİN 20 MİLYAR EURO EKSTRA KAYNAK ARIYOR
Önceki hafta, VW, ABD’nin Çevre Koruma Ajansı ve Kaliforniya Hava Kaynaklar Kurulu’na emisyon sorununa son vermek için araçların geri çağırma planlarını sunmuştu. ABD yetkilileri, otomotiv devini Amerikan tüketicilerinden gelecek dava dalgasının yanı sıra 18 milyar dolara varan para cezasıyla tehdit etmişti.

Ancak VW CEO’su Mathias Müller, pazartesi yaptığı açıklamada motora temelden müdahale gerekli olduğu yönündeki tahminlerinin doğru çıkmadığını, dolayısıyla tamirlerin teknik ve mali açıdan yönetilebilir olduğunu bildirmişti. Müller’e göre, araba üreticisi, dünya genelinde 11 milyon dizel aracın tamir edilmesi için ayrılan 6,7 milyar Euro’luk kaynağı azaltmayacak.

Uzmanların tahminine göre para cezaları, davalar ve tamirlerle birlikte 40 milyar Euro’yu bulması beklenen maliyetlerle başa çıkmak için VW’nin bankalardan 20 milyar Euro değerinde ekstra bir kaynak aradığı da ifade edildi.

DOĞUŞ OTOMOTİV’DEN AÇIKLAMA
Doğuş Otomotiv, yaptığı basın açıklamasında, Volkswagen’in EA189 motor tipine sahip dizel araçlardaki emisyon sorununa yönelik teknik çözümün, Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm pazarlarda uygulamaya alınmasının planlandığını bildirdi. Doğuş Otomotiv “Avrupa pazarlarıyla eş zamanlı olacak şekilde Türkiye’de de gerçekleştirilecek uygulama ile etkilenen tüm araç sahipleriyle bağlantıya geçileceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.” dedi. (Ajanslar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate