16 Ekim 2015 Cuma

Kasko Değer Listesi Nasıl Belirleniyor?

Araçlarımızın bakımı, kontrolü kadar onları olası kazalara karşı
sigortalamak ve güvence altına almak da çok önemli.



Ülkemizde yasayla belirlenmiş olan trafik sigortasını yaptırmak zorunlu. Ancak trafik sigortasının dar kapsamı ve sadece kaza halinde karşı tarafın hasar masrafını karşılamasından dolayı trafik sigortasına ek olarak araç sahipleri tarafından kasko da yapılmaktadır.

Aracınıza yapacağınız kaskonun teminat limitleri ve sizin ödeyeceğiniz primler belirlenirken aracınızın kasko değeri baz alınıyor.

Aracınızın kasko değerini ise Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince hazırlanan kasko değer listesi belirliyor.

Kasko Değer Listesi Nedir?

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği her ay araçlar için kasko değer listesi formu yayınlar. Bu liste 15 yaşından küçük araçlar için hazırlanan; aracın markasını, modelini, üretim yılını göz önüne alarak aracın kasko değerinin belirlendiği listedir. Örneğin 2012 yılında üretilmiş X marka Y model aracınız var. Aracınıza kasko yaptırmak istediğiniz zaman aracınızın verilerinden kasko değer listesi 2015 için karşılığı bulunur. Diyelim ki listede aracınızın bedeli 35.750 TL. Bu değer size sunulacak kasko için temel oluşturur.

Kasko Değer Listesi Nasıl Hesaplanır?

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği kasko değer listesi hazırlama işlemini 1987 yılından beri düzenli olarak her ay yapmaktadır. Türkiye Sigortalar Birliği de bu listeyi yayınlayarak sigorta şirketleri için net bir veri sağlamaktadır. Kasko değer listesi hesaplama işlemi için belli kriterler vardır. Bu kriterlere bağlı olarak araçların kasko değeri hesaplanır. Pek nedir bu kriterler?

Aracın Üretim Yılı, Modeli ve Markası: Kasko değer listesi formu oluşturulurken en önemli kriter aracın modeli, markası ve üretim yılıdır. A markası bir aracın 2011 yılında üretilen B modeli ile 2012 yılında üretilen B modeli arasında yıl farkı olduğu için kasko değeri de farklı olur. Yine a marka bir aracın 2014 yılında üretilmiş C modeli ile D modeli arasında güvenlik, teknik donanım gibi farklar olacağı için kasko değerleri de farklı olacaktır.

Aracın Ne İçin Kullanıldığı: Aracın kasko değerini belirlerken dikkat edilen diğer kriter de aracın kullanım amacıdır. Aracın bireysel, ticari ya da tarımsal amaçla kullanılıyor olması kasko değer hesaplaması için önemli bir kriterdir. Aynı markanın aynı yılda üretilmiş aynı modeli için bile ticari ruhsatlı ya da bireysel ruhsatlı olması bile kasko değer listesinde farklı değerlere sahip olmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate