14 Temmuz 2015 Salı

İkinci El Araba Alacaklara Uyarı!

Ramazan Bayramı öncesi ikinci el oto piyasasında hareketlilik
artarken, araç alacak vatandaşlara uzmanından önemli uyarılar geldi.



Ankara'da açılış için gün sayan Avrupa'nın en büyük "otomotiv hayat merkezi" Otonomi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, vergi kaydı olmayan, internetten ya da ayaküstü ve vekaletle satış yapan aracılardan vasıta satın alacak yurttaşların mağdur olabilecekleri uyarısında bulundu.

"AMAN DİKKAT!"
30 yıldır sektörün içinde bulunan ve Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile Başkent Otomobilciler Derneği'nin (BOD) de Yönetim Kurulu Başkanı olan Erkoç, sektörde kayıt dışı etkinlik gösteren kişilerden vasıta satın alan yurttaşların ağırbaşlı sıkıntılar yaşadığına işaret etti. Erkoç, tatil öncesi yurttaşların alım işlemlerini dar zamana sıkıştırdıklarını ve ağırbaşlı bir sorgulama yapmadan vasıta alımı yoluna gidebildiklerine işaret etti.

"PAZARDAN ARABA ALINMAZ"
Motorlu araçların, pazara gidilip ayaküstü alınacak yalın bir mahsul olmadığının altını çizen Erkoç "E-ticaret sitelerinde çok sayıda adam vergi ödemeden, vergi levhası olmadan alım satım yapıyor. Vatandaş, kilometresi ile oynanmış, ağır kazalara karışmış, ağırbaşlı teknik ve kalıcı problemleri olan vasıtaları farkına varmadan ve değerinin çok üstünde paralar vererek alıp mağdur olabiliyor, hukuki sorunlar yaşayabiliyor" dedi.

"VEKALETLE YASAĞI AŞIYORLAR"
Erkoç, devletin kayıt dışı faaliyetleri önlemek için senede 3'den fazla vasıta alıp satanlara ağırbaşlı baskı uygulamaya başladığını, ancak bu kişilerin "vekalet" alarak satış yapma yöntemiyle bunu da aştıklarını söyledi.

"2. EL ARAÇ GÜVENİLİR KURULUŞLARDAN ALINMALI"
Yurttaşların, 2. el vasıta alırken kayıt dışı ve ayaküstü çalışan satış yapan kişileri değil, güvenilir ağırbaşlı kurumları tercih etmesi gerektiğini belirten Erkoç, şunları söyledi:

"Artık araba ticaretine bir standart getirilmesi gerekiyor. Bu faaliyetin; tüketici, devlet ve tüccar olmak üzere 3 ayağı mevcut. Mevcut durumda tüketici kandırılma riski, devlet vergi kaybı, satıcılar ise emniyet problemi yaşıyor. En büyük sıkıntımız araba ticaretiyle uğraşan 100 bine yakın kişiden 65-70 bininin kayıt dışı oluşu. Dışarıda ayaküstü satış yapan insanlar kayıt altına alınıp, vergiye tabi olmalı. Bu kişilerin, ticaret odasına kaydı olmalı. O vakit tüketici, karşısında ağırbaşlı bir muhatap bulur ve kandırılma, aldatılma riskinden kurtulur. Otomobilin, 'araba ticaret hanelerinde' alınıp satılması koşul... Otonomiyi açtığımızda, tüketici pazar günleri iç gelip gönül rahatlığıyla aracını alabilecek."

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK OTOMOTİV alışveriş merkezi AVM'Sİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR
Başkent Ankara'da Esenboğa yolu üzerinde 375 bin metrekarelik bir alanda kurulan "otomotiv hayat merkezi" Otonomi, tamamlanma aşamasına geldi. Avrupa'nın en büyük otomotiv alışveriş merkezi AVM'si olacak Otonomi'nin Eylül ayında faaliyete geçmesi bekleniyor. Otonomi'de 2. el araçlar için 551 showroom ve sıfır araçlar için 10 oto plazanın yanı sıra 13 işyerinden oluşan teknik servis bölümü, meydan ticarethane ve ofisleri 28 işyeri, 48 büro, akaryakıt istasyonu ve bir beş yıldızlı otel yer alıyor.

SON DERECE MODERN
İçinde kafe ve restorantlar, bankalar, noter ve trafik tescil bürosunun da yer alacağı Otonomi, kuru temizlemeden kırtasiyeye, camiden ve alışveriş merkezi AVM'ye bütün imkanlarıyla tam bir "Otomotiv Yaşam Merkezi" olacak. Otonomi, günlük 11 bin ziyaretçi ağırlayabilecek. Günde 9 bin vasıtanın giriş çıkış yapabileceği Otonomi'de aynı anda 12 bin vasıta sergilenebilecek.

İKİNCİ ELE 1 YIL GARANTİ
Sıfır ya da 2. el vasıta almak isteyenler, aradığı her modeli Otonomi'de bulabilecek. Satışa konu araçlara, bütün test ve kontroller sonucunda Otonomi tarafından 1 sene garanti verilecek. Otonomi, Başkent Ankara halkı başta bütün Türkiye'ye hizmet verecek. (ajanslar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate