18 Aralık 2014 Perşembe

Otomobilde kur zammı olacak mı?

Döviz kurlarındaki ani yükselişler, 2015’i planlamaya çalışan otomotiv
firmalarının da kafasını karıştırdı.



Markalar, şimdilik durumu izlemeyi tercih ediyor. Ancak yüksek seviyenin korunması halinde zam kaçınılmaz görünüyor.

Son günlerde TL karşısında rekorlar kıran doların yanı sıra artan euro kurları, otomotivde fiyat artışları olup olmayacağı konusunu da gündeme getirdi. Sektör temsilcilerinin bir bölümü, dövizdeki hareketlenmenin durulup, eski seviyesine inebileceği görüşünü savunurken, büyük kısmı da yüksek seyretmesi durumunda zamların kaçınılmaz olacağını belirtiyor.

Planlama dönemi...
Gerek Rusya’da rublenin aşırı değer kaybı, gerekse de petrol fiyatlarının ve diğer etkenlerden kaynaklanan dolar hareketlenmesi, yılın son günlerinde otomotiv sektöründe de karışıklık yarattı. Gelecek yılın planları ve bütçeleri için toplantılar yapan firmaların çoğu, bir strateji belirlemeye çalışırken, döviz kurlarında yaşanan hareketlenme dolayısıyla karar vermekte zorlanıyor. Ancak genel görüş, şimdilik 2015 öngörülerinde Radikal değişikliğe gitmemek ve izlemede kalıp, gerekli düzeltmeleri kurlar, iç durum ve dış risklere göre yapmak yönünde.

‘Herşeyi izliyoruz’
“Geçen cumadan bu yana yaşananları kimse öngörmüyordu” diyen Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, şimdiden bir şey söylemenin zor olduğunu, ancak 2015 ile ilgili pek çokr belirsizlik bulunduğunu belirtti. İzlenmesi gereken, biribirine bağlı iç ve dış parametrelerin çokluğuna işaret eden Erce, kur artışlarının etkisini zaten “çok kısa sürede” gösterdiğini, faizlerdeki oynamaların etkilerinin ise daha geç görülebildiğinin altını çizdi. Erce, dövizdeki oynamaların tüketici güveninde her zaman daha sert değişime neden olduğunu da vurguladı. Döviz kurlarında bundan önce de mayıs ayında yükselişler yaşandığını, Otomobil satışlarının da bundan etkilendiğini hatırlatan Erce, “Şayet bu kez de kurlar, yukarıda kalmaya devam ederse elbette fiyatlarda artışlar ve talepte daralmalar olabilecektir. Ancak, fiyatlarda ne kadar artış olur, bunu şimdiden kestirmek zor. Elbette firmalar, gerek stokları gerekse de maliyetlerine göre kendileri ayarlar” değerlendirmesinde bulundu.

Revize gerekebilir
2015 yılına ilişkin tahminlerini şimdilik revize etme gereği duymadıklarını söyleyen ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, şunları söyledi: “Türkiye otomotiv pazarının, gelecek yıl da 2014 seviyelerinde, belki de bir miktar üzerinde olacağını öngörmüştük. Şimdilik bunu koruyoruz. Ayrıca Autoshow Fuarı da olacak. Bu nedenle 750-800 bin civarında bir pazar düşünüyorduk. Sonuçta uluslararası gelişmeler ve yurt içi değişimleri izlemeyi sürdüreceğiz. Elbette döviz artmayı sürdürürse, hedeflerde revize gerekebilir.”

‘Düzenleme çok normal’
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, son günlerde doviz kurlarında yukarı doğru trendi izlemeye bir süre daha devam edeceklerinin söyledi. Yılın son günlerinin yaşadığı bu dönemde, 2015 yılına ait analizler yaptıklarını hatırlatan Aybar, “Döviz kurunun aşağıya ya da yukarı doğru hareketinde, her markanın kendi hesabına göre düzenlemeler yapması doğal olacaktır” ifadesini kullandı. milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate