18 Aralık 2014 Perşembe

Gayrimenkul değer artışlarından kamuya pay!

Kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından
kamunun hisse almasını sağlayacak bir mekanizma geliştirilerek, mahalli idarelerin öz gelirlerinin artırılması sağlanacak.



Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı ile imar tasarısı farklıkları ve kamu yatırımları neticesi oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacak bir mekanizma geliştirilerek, yerel idarelerin öz gelirlerinin artırılması sağlanacak.

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Tasarısının, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı dahilinde yerel idarelerin öz gelirlerinin artırılması amaçlı eylem planı devreye girecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın alakalı olduğu ve Maliye Bakanlığı'nın sorumluluğunda olacak eylem tasarınına göre, mahalli idarelere gayrimenkul değer artışlarından hisse alacakları bir sistem geliştirilecek.

Eylem planı, Ocak 2015 yılında başlayıp yılsonunda tamamlanacak. Tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi emeliyle imar farklığı veya kamu yatırımları neticesi oluşan değer artışlarından kamunun hisse alması ve gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bir takım kamu yatırımlarına, istifade edicilerin katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecek.

Programda Maliye Bakanlığı sorumluluğunda yürütülecek eylemlerle mahalli idarelerin öz gelirlerini artırmaya yönelik mevzuat ve uygulamalar gözden geçirilecek. Bu kapsamda öz gelirlerin etkinliğinin artırılması ve merkezi idare gelirleriyle uyumunu artırmaya ait kroki mevzuat çalışmaları bitirecek. Bilhassa küçük ölçekli belediyelerdeki, tahakkuktaki etkinsizliğin azaltılmasına ve düşük alacak tahsilat oranlarının artırılmasına yönelik rapor hazırlanacak ve bu rapordaki teklifler dikkate alınarak, ihtiyaç duyulan yeni düzenlemeler de hayata geçirilecek.
aa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate