31 Ocak 2014 Cuma

Otomotiv Test Merkezi Merayı Bitirecek

Bursa Yenişehir'de Türkiye'nin en büyük Otomotiv Test Merkezi'nin
arazisi 5 bin hayvanın otladığı mera alanı olunca tartışma yarattı.



Bursa'nın Yenişehir ilçesinde kurulması planlanan Türkiye'nin en büyük 'Otomotiv Test Merkezi'nin arazisinin 5 bin hayvanın otladığı mera alanı olması tartışmalara sebep oluyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, DOĞADER, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Odaları IKK Başkanlığı 'Otomotiv Test Merkezi'nin arazisine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Otomotiv Test Merkezi'ni Yenişehir ovası tarım ve hayvancılığı için darbe olarak nitelendirdi. Aksoy, test merkezine değil, tarım ve mera alanına kurulmasına karşı olduklarını belirtti.

Merkezin kurulması düşünülen Yenişehir'de ki arazide otlayan koyunların önünde basın açıklaması yapan Ertuğrul Aksoy, TSE Başkanı Hulusi Şentürk'ün 16 Aralık 2011'de yaptığı, "Test merkezi ile dışa bağımlılık sona erecek" şeklinde ki açıklamasından sonra Otomotiv test merkezinin ülke ve Bursa gündemine geldiğini hatırlattı. Daha sonra Sakarya ve Bursa arasında yaşanan arayışların sonunda otomotivin başkenti Bursa'da karar kılındığını anlatan Aksoy, "Bursa'da da öne çıkan 300 bin dönümlük TIGEM arazisinin 3 bin dönümlük kısmı ile Yenişehir Ovasında ki yaklaşık 2 bin 100 dönümlük hazineye ait birinci derece mera vasfında ve Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü tarafından mera ıslah çalışmaları yürütülen arazilerin olduğu anlaşıldı. Yapılan değerlendirmelerde Yenişehir'de ki mera arazisinde karar kılındı." dedi.


MERKEZ IKI YILDA TAMAMLANACAK

Yenişehir'de kurulması düşünülen test merkezi ile Türkiye'de üretilen araçların çarpışma testleri dahil tüm kontrol işlemlerinin yurt içinde yapılabileceğini dile getiren Başkan Aksoy, şöyle konuştu: "Hulusi Şentürk'ün 5 Ekim 2013'de ki açıklamalarına göre; Milli Emlak Genel Müdürlüğü 1 milyon 385 bin metrekare büyüklüğünde ki tarlanın tapusunu projeli gerçekleştirecek Türk Standartları Enstitüsüne devretti. Geçen hafta ise tapuyu aldıkları ve tarlanın imara açılmasıyla ilgili işlemlerin yıl sonuna kadar bitirilmesi bekleniyor. Imar işleri bittikten sonra 2014'ün ilk aylarında projenin hazırlanarak ilk kazmanın ise bu yılın Haziran ayında vurmasının bekleniyor. Inşaat süresinin ise 1 yılda tamamlanıp merkezin 2 yılda hizmete sunulmasının planlandığı görülüyor."

Projede test merkezinin bin 385 dönümlük birinci derece mera arazisinde yapılacağını anlatan Ertuğrul Aksoy, bu merkez ile yılda 30-35 milyon dolarlık test ücretinin yurt dışına gitmesinin önüne geçileceğini kaydetti. Test merkezine karşı olmadıklarının altını çizen Aksoy, "Otomotiv test merkezi için daha ne kadar mera arazisi veya toplulaştırılması yapılmış. Sulama alt yapısı tamamlanmış ve tamamlanacak. 5403 sayılı kanuna göre korunması emredilen sulu mutlak tarım arazilerinin yok edilecek veya kamulaştırılacak." diye konuştu.

Test merkezine 3 bin dönüme yakın bir arazinin ayrılacağını aktaran Aksoy, şöyle konuştu: "Test merkezi ile burada yapılaşma artacak. Ayrıca TÜIK rakamlarına göre koyun sayısı bakımından Yenişehir ilçesi 4. sırada, burada 30 bin koyun var sığırda da 42 bin ile birinci sırada. Hayvanları siz merada otlatmadığınız zaman bu girdi maliyeti ile kara geçmeniz mümkün değil. Bu insanlara burada yaşamayın diyorsunuz."

Otomotiv test merkezinin Yenişehir'de birinci derece mera arazisine kurulması ile ilgili tahsis sorunlarının Başbakan'ın talimatı ile çözüldüğünü belirten Başkan Aksoy, şöyle devam etti: "Biz otomotiv test merkezinin Bursa'da yapılmasına karşı değiliz. Türkiye'de motorlu araçların yüzde 50'sinden fazlasının üretildiği Bursa'da otomotiv test merkezi yapılabilir ve yapılması da gerekir. Ancak otomotiv test merkezinin yapılacağı yer Yenişehir veya başka bir ilçede ova veya mutlak tarım arazileri ve meralara zarar vermeden, Bursa'nın paydaşları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bilim insanlarının görüşü alınarak katılımcı bir anlayışla belirlenmelidir."

DOĞADER Başkanı Murat Demir de, son değişen mera kanunu ile meraların hızla elden çıktığına dikkat çekerek "Türkiye'de artık GDO'lu yemler serbest. Yani biz meralarımızı yok edersek eğer, hayvanlarımız bu doğal ortamlarda yetişmezse, soframıza gelecek et GDO'lu et olacaktır." dedi. Diğer oda başkanları da test merkezine karşı olmadıklarını belirterek, bu tür test merkezlerinin daha kıraç ve dağlık alanlarda yapılmasını istedi.

M"ERA YOK EDILIRSE HAYVANLARI SATACAĞIZ"

Test merkezinin kendi köylerinin mera arazilerini yapılmasına tepki gösteren köylülerde otomotiv test merkezinin yapılmasından sonra hayvanlarını satacaklarını söyledi. Merkezin arazilerine yapılacağı köylerden Karacaali ve Karaköy'de yaklaşık 5 bin hayvanın bu alanda otladığının altını çizen köylüler, test merkezine karşı olmadıklarını, sadece mera ve tarım alanına yapılmasını istemediklerini belirtti. Karaköy Mera Birliği'nden Zafer Atar, test merkezinden sonra Karaköy'de hayvancılığın öleceğini savunurken, "Dediler ki test merkezi olacak. Tamam biz merkeze karşı değiliz ama gidin başka bir yere yapın, dağa yapın ama bizim hayvanlarımıza ellemeyin. Biz hayvanlarımızı nerede otlatacağız. Bu test merkezi yapılırsa artık hayvanlarımızı satmak zorunda kalırız." şeklinde konuştu.

Karacaali köyünden Mehmet Emin Turgut ise kredi ile 70 küçük baş hayvan aldığına işaret ederken şöyle konuştu: "Bu hayvanları devletten 7 senelik kredi alarak satın aldık. Ne yapacağız biz, bizim gücümüz yok, bittik. Bu durumda devlet hayvanlarımıza el koyacak. Zaten hepsi Ziraat Bankası'nın, hepsine devlet gelip el koyacak bu durumda. Benim dedemin bana bıraktığı toprağı gelecek kamulaştırmada alacak. Biz ne için varız, ben dedemin bıraktığı toprağı, çayırı koruyamıyorsam neden varım." cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate